Prestižni naslov tokrat za francosko nemško navezo

Na sejmu Solutrans v francoskem Lyonu sta bila nova Renault Kangoo Van in Mercedes-Benz Citan razglašena za skupna zmagovalca tokratnega 30. jubilejnega izbora Mednarodni dostavnik leta. Za njim se je na drugo mesto uvrstil Volkswagen Caddy, na tretjo stopničko pa so se zgnetli električno gnani četverčki Citroen Berlingo, Peugeot Partner, Opel Combo in Toyota Proace City.

»Ko nagradni izbor vstopa v četrto desetletje, kljub visoki ravni tehnologije in inovacij, ki jih dosegajo proizvajalci in ob upoštevanju tržnih smernic, filozofija in cilji ostajajo nespremenjeni. Glavni kriterij za naziv je prispevek vozil k učinkovitosti, varnosti, trajnosti in okoljskim standardom v sektorju lahkih gospodarskih vozil. Za nagrado IVOTY 2022 so bili kandidati tradicionalni dostavniki na dizelski pogon in pester  izbor električnih različic. V izboru je bilo štirinajst novih vozil, ki jih je pred kratkim žiriji predstavilo enajst proizvajalcev lahkih komercialnih vozil,« je pojasnil Jarlath Sweeney, predsednik 24-članske novinarske žirije IVOTY.

Pri ocenjevanju novega Kangooja in Citana je žirija upoštevala večletni projekt sodelovanja med znamkam, ki sta v razvoj vnesli vsaka svoje posebnosti in s tem edinstvene lastnosti, s čimer sta na skupni osnovi nastali dve vozili z različnima karakterjema. Za Mercedes-Benz in Renault je to že četrta zmaga v izboru, Nemci so se z naslovom okitili v letih 1995, 1997 in 2005, medtem, ko so Francozi slavili v letih 1998, 2002 in 2012.

Vsako drugo leto od leta 2009 žirija podeljuje tudi nagrado za najboljši odprti terenski dostavnik. (IPUA). Pred razglasitvijo skupnega zmagovalca je nominirane kandidate ocenila in analizirala strokovna komisija na posebej organiziranem skupinskem preizkusu, ki je bil v začetku oktobra na Hrvaškem, blizu Zadra. Glasovanje je bilo tesno na koncu je med tremi vozili zmagala Toyota Hilux zmagala tik pred Isuzujem D-Maxom, Jeepom Gladiatorjem.

Delite to objavo

Dostavnice
Naslov najboljšega gre v Postojno

Dijaki iz 12 slovenskih srednjih šol, ki izobražujejo bodoče avtoserviserje, so se tudi letos pomerili za naslov Mladi mehanik Slovenije 2024. Naslov je osvojil Tobija