Pomoč pri varovanju ob delu na cesti

Med popravljanjem vozil, zasipanjem udarnih jam na cesti ali vzdrževanjem plinskega ali vodovodnega omrežja so številni delavci izpostavljeni nevarnostim in vsako leto se jih na evropskih cestah veliko tudi poškoduje. V pomoč pri varovanju ob delu na cesti so še posebej v dolgih in temnih zimskih nočeh odsevne ploskve, s njihova osvetlitev je odvisna od žarometov drugih vozil, manj učinkovite pa so tudi v ovinkih.

Prve tovrstne elektronske odlično vidljive ploskve za jasno opaznost niso odvisne od drugih virov svetlobe. Rdeče proge osvetli elektrika, ki prehaja skozi tanek sloj uplinjenega fosforja; takšno tehnologijo že uporabljajo v kokpitih letal in na zaslonih za medicinsko ali vojaško opremo. Pri Fordu so ploskve preizkusili v sodelovanju z družbo za oskrbo vodovodnih sistemov Northumbrian Water Group v Veliki Britaniji, inženirji pa so učinkovitost nadzirali v dejanskih scenarijih uporabe in preverili prednosti, ko zasvetijo, tudi če drugi vozniki nimajo prižganih žarometov.

Elektronske svetlobne ploskve so zdaj na voljo za modela Ford Transit in Transit Custom v Veliki Britaniji. Uporabniki jih vklopijo s preprostim pomikom stikala za voznikovim sedežem. Družba Northumbrian Water Group je prvi gospodarski uporabnik, pri Fordu pa trenutno preverjajo možnosti, da bi bile  na voljo tudi v drugih evropskih državah.

Delite to objavo

Dostavnice
Naslov najboljšega gre v Postojno

Dijaki iz 12 slovenskih srednjih šol, ki izobražujejo bodoče avtoserviserje, so se tudi letos pomerili za naslov Mladi mehanik Slovenije 2024. Naslov je osvojil Tobija