Peugeot Boxer

Zgodovina Peugeotovega Boxerja sega v leto 1994, ko sta v tovarni Sevel francoska skupina PSA Peugeot Citroen in italijanski Fiat začela izdelovati novo generacijo lahkih gospodarskih vozil. Razlike med modeli Citroen Jumper, Peugeot Boxer in Fiat Ducato niso bile velike, vendar sta oba partnerja uporabljala svoje pogonske agregate. Sprva se je v Boxerju vrtel 1,9-litrski dizelski motor, ki ga je kasneje nadomestila prva generacija 2,0-litrskih turbodizelskih štirivaljnikov z neposrednim vbrizgom goriva. Od leta 2006, ko je prišla na trg naslednja generacija, je bila pri Boxerju uvedena tudi največja različica s tovorno prostornino do 17 kubičnih metrov, pomemben podatek pa so bili tudi podaljšani servisni intervali. Poleg izboljšav na podvozju je bilo vozilo serijsko opremljeno z voznikovo varnostno zračno vrečo, kolutnimi zavorami na vseh kolesih, glede na nivo opreme pa tudi s sistemoma ABS in ESP. Motorji z gibno prostornino 2,2 in 3,0 litra so zagotavljali najvišji navor med 250 in 400 Nm, navor pa se je na pogonski kolesni par prenašal s pomočjo pet- ali šeststopenjskega ročnega menjalnika. V primerjavi s prvo generacijo HDi motorjev, so novi pogonski stroji porabili približno 10 odstotkov manj goriva, servisni intervali pa so bili podaljšani za 30 odstotkov, kar je bilo dobrodošlo za večino uporabnikov.  Z novo generacijo je bila pri največjih modelih dovoljena skupna masa iz 3,5 povečana na 4 tone.

Peugeot_Boxer

Pri Boxerju je bilo zabeleženo manjše število vpoklicev zaradi serijskih napak in okvar. V Februarju 2007 so pooblaščeni serviserji vpoklicali vozila zaradi slabe sestave mehanizma ročne zavore, marca 2008 zaradi pretogega volanskega mehanizma in junija 2001 zaradi slabo pritrjenih rezervnih koles, slednje velja za vozila s serijskimi številkami od VF3*******1100 0648 do VF3 *******11572688. Januarja 2013 so vpoklicali vozila s serijskimi številkami od VF3YCTMFC 12233693 naprej zaradi nepravilnega delovanja ročne zavore. Pri Boxerju so uporabniki so zaznali nenatančno prestavljanje in visok položaj stopalke sklopke.

Delite to objavo

Dostavnice
Naslov najboljšega gre v Postojno

Dijaki iz 12 slovenskih srednjih šol, ki izobražujejo bodoče avtoserviserje, so se tudi letos pomerili za naslov Mladi mehanik Slovenije 2024. Naslov je osvojil Tobija