Osvežitev v poslovnem razredu

Potniški dostavniki za zahtevnejše prevoze so vse bolj podobni večjim enoprosotrcem, ki so v zadnjih letih skoraj povsem izginili z avtomobilskega sveta. Tako nekako nadomeščajo vozila za velike družine in hkrati opravljajo vlogo poslovnih transportnih sredstev. Prav to velja tudi za najbolje opremljeni Renault Trafic z oznako SpaceClass, ki je namenjen potnikom, ki cenijo prostornost in udobje, med vožnjo ne morejo brez uporabe svojega pametnega telefona ali pa želijo sestankovati kar na poti.

Z lanskim osvežitvenim posegom je Renaultov prestižni dostavnik dobil rahlo osvežen videz sprednjega dela, ki je po nove usklajen z oblikovno identiteto znamke, hkrati pa je končno zasvetil tudi s sodobnimi žarometi v tehniki svetečih diod. Najpomembnejša pa je sprememba pod motornim pokrovom, kjer se odslej vrtijo novi 2,0-litrski turbodizelski štirivaljniki.

V dolgi izvedbi je Trafic približno štirideset centimetrov daljši od običajne različice, zato imajo potniki na voljo pravo prostorsko razkošje. V »vesoljskem« razredu vozi se lahko vozi do osem potnikov, a je bolje, če je v notranjosti samo sedem sedežev. Dodatno se namreč zadnji del potniške kabine z vrtljivima sedežema v drugi vrsti in snemljivo ter zložljivo osrednjo mizico s prostori za shranjevanje lahko pretvori v pisarno na kolesih. In tudi zato so zadaj električne in USB vtičnice, ki omogočajo polnjenje računalnikov in drugih elektronskih naprav.

Na armaturni plošči se vidi, da oblikovalci niso spremenili praktično ničesar in Trafic še ni bil deležen digitalizacije. Precej sestavnih delov, vključno z merilniki, je iz drugih modelov te francoske avtomobilske hiše. Tako imenovano poenotenje delov samo po sebi nič slabega, še posebej, če so preneseni iz programa osebnih vozil v lahka gospodarska. Je pa res, da številni odlagalni predali, predvsem pa (preplitve) vdolbine za plastenke in pločevinke s pijačo, niso pretirano uporabni. V tolažbo vozniku (in potnikom) so z usnjem prevlečen volanski obroč, dva zaprta predala na sovoznikovi strani in osrednji zaslon, z diagonalo 7 palcev, ki prikazuje kartografijo navigacijske naprave ali vmesnika s funkcijo Android Auto ter sliko kamere za vzvratno vožnjo.

Novi 2,0-litrski turbodizelski štirivaljnik s spodobnimi 107 kilovati moči,  je drugi najmočnejši pogonski stroj v tem dostavniku. Ta pogonski stroj zvezno pospešuje že od nizkih vrtljajev, v kombinaciji s samodejnim menjalnikom gladko prestavlja, menjalnik si zaradi okornih gibov ročice zasluži grajo le takrat, ko se vozniku zahoče ročnega nadzora prestavljanja.  Zato je s tako motoriziranim Traficom omogočeno dinamično pospeševanje, pri čemer seveda poraba narašča skladno z obremenjevanjem, v povprečju je na preizkusu znašala še znosnih 8,5 litra na 100 kilometrov. Za tiste, ki bi radi vozili predvsem varčno, je na voljo ekonomični program, ki se vključi s stikalom na armaturni plošči; takrat motorna elektronika ne dovoli tako hitrega naraščanja vrtljajev, k nižji porabi pa prispeva tudi drugačen način prestavljanja navzgor.

Trafic ima zelo solidno uglašeno podvozje, zato je občutek v vožnji precej podoben kot pri večjih enoprostorcih, kar seveda dodatno pripomore k solidnemu potniškemu udobju. Zagotovo pa pri tem vozilu ni smiselno merjenje hitrosti v ovinkih, ki se za ta velikostni razred niti ne spodobi. Več šteje razmeroma mehko požiranje cestnih grbin in lahkotno »plavanje« po gladkih in odprtih cestah.

Trafic SpaceClass  torej najbolje služi svojemu osnovnemu poslanstvu, poslovnim in družinskim prevozom, oziroma vsem tistim, ki pričakujejo vsaj nekoliko nadpovprečno udobje.

TEHNIČNI PODATKI

vozilo: RENAULT TRAFIC GRAND PASSENGER SPACECLASS dCi 145 EDC, potniško vozilo, 6+1 sedežev

motor in menjalnik: nameščen spredaj prečno, gibna prostornina  1997 ccm, 107 kW (146 KM) pri 3500, največji navor 350 Nm pri 1500 v/min, emisijski standard EURO6dTemp (182g CO2/km), prenos moči na prednji kolesi, samodejni menjalnik.

mere in mase: dolžina 5,399 m, širina 1,956 m, višina 1,971 m, medosna razdalja 3,498 m,3 masa praznega vozila 2264 kg, največja dovoljena masa 3.070 kg, dovoljena obremenitev strehe 200 kg

Vzdrževanje, garancija, jamstvo in asistenca: 2-letna splošna garancija, doplačilna dodatna asistenca in jamstvo

Cena izvedbe brez dodatne opreme in popustov, z vključenim DDV: 36.440 EUR (Renault Nissan Slovenija, Ljubljana)

 

 

 

Delite to objavo

Dostavnice
Naslov najboljšega gre v Postojno

Dijaki iz 12 slovenskih srednjih šol, ki izobražujejo bodoče avtoserviserje, so se tudi letos pomerili za naslov Mladi mehanik Slovenije 2024. Naslov je osvojil Tobija