Konec z nalepkami, prihajajo elektronske vinjete

Bliža se 1. december 2021, ko bodo v Sloveniji prvič na voljo elektronske vinjete. Tako bodo v prodaji samo še lahko letne vinjete (in polletne za motorna kolesa) samo še v digitalni različici in ne več v obliki nalepke. Nakup elektronske vinjete bo mogoč po spletu in na fizičnih prodajnih mestih, cene vseh vrst vinjet pa ostajajo nespremenjene.

Sredi novembra bo začela delovati nova spletna stran (evinjeta.dars.si) z vsemi potrebnimi informacijami, elektronsko vinjeto pa bodo v spletni trgovini na voljo od 1. decembra letos. Sicer pa Obstoječe letne vinjete v obliki nalepke ostanejo veljavne do vključno 31. januarja 2022. V obdobju veljavnosti elektronske vinjete bodo lahko vozniki vozil z največjo dovoljeno maso do 3,5 tone avtoceste in hitre ceste še vedno uporabljali neomejeno, cestnina se ne bo plačevala po prevoženih kilometrih. Enako kot doslej bodo tako tudi elektronske vinjete omogočale uporabo avtocest in hitrih cest v določenem časovnem obdobju: za osebna in kombinirana vozila bo to leto, mesec ali teden, za motorna kolesa pa leto, pol leta ali teden.

Novost pa bo, da letna elektronska vinjeta ne bo več vezana na koledarsko leto, ampak bo veljala eno leto od izbranega datuma, ki ga bodo uporabniki določili ob nakupu. Poleg tega  bo elektronska vinjeta vezana na registrsko številko vozila. Za nakup boste zato treba predložiti registrsko številko vozila, za katerega bo kupljena e-vinjeta, pri spletnem nakupu pa še elektronski naslov in izbrani brezgotovinski način plačevanja (plačilno kartico).

Sicer pa bodo uporabniki pri spletnem nakupu kot pri nakupu na fizičnem prodajnem mestu (bencinskem servisu in pri različnih trgovcih) sami odgovorni za pravilnost vnosa registrske številke v sistem e-vinjete. Če se registrska številka v sistemu ne bo ujemala z registrsko številko vozila, namreč cestnina za vozilo ne bo plačana, kar je prekršek, za katerega se lahko izreče globo.

Elektronsko vinjeto bo možno kupiti tudi na podlagi izdelave ponudbe prek spleta in nakazila kupnine na transakcijski račun družbe DARS. V tem primeru bo treba vinjeto naročiti vsaj štiri delovne dni pred začetkom prvega dneva veljavnosti. Ta rešitev je primerna predvsem za pravne osebe, ki potrebujejo večje število vinjet za svoj vozni park.

Novost elektronske vinjete bo tudi ta, da bo uporabnik  ob odjavi vozila iz prometa lahko zahteval povračilo neizkoriščene vrednosti letne e-vinjete (in polletne za motorna kolesa). Ob prodaji vozila je vračilo sorazmernega del vrednosti e-vinjete mogoče le, če novi lastnik vozila ne bo registriral z isto registrsko številko.

In kako bo potekal nadzor nad elektronskimi vinjetami? Registrske številke vozil bodo nadzirale kamere, nameščene na avtocestnem omrežju, na nadzornih točkah in v vozilih cestninskega nadzora. Ko bo sistem preveril vozilo, za katerega je kupljena e-vinjeta, bo ta podatek takoj izbrisan iz sistema in o uporabi cestninske ceste v sistemu ne bo ostala nobena sled. Če bo zaznana neskladnost cestninjenja, se bo podatek ohranil v sistemu do zaključka prekrškovnega postopka. Uporaba avtocest in hitrih cest brez veljavne elektronske vinjete pomeni kršitev Zakona o cestninjenju, za kar je predpisana globa v višini 300 evrov.

Delite to objavo

Dostavnice
Naslov najboljšega gre v Postojno

Dijaki iz 12 slovenskih srednjih šol, ki izobražujejo bodoče avtoserviserje, so se tudi letos pomerili za naslov Mladi mehanik Slovenije 2024. Naslov je osvojil Tobija