Razširjen preizkus s hibridnimi električnimi dostavniki

Ford je razširil svoje evropske preskuse priključnih hibridnih električnih vozil (PHEV) še na Köln. Cilj raziskave, v sklopu katere preskušajo Fordova vozila PHEV tudi na ulicah Londona in Valencie, je bolje analizirati in prikazati dejanske prednosti tovrstnih vozil za okolje ter za lastnike in upravljavce gospodarskih vozil.

V sodelovanju s petimi občinskimi voznimi parki in mestom Köln bo v test z najrazličnejšimi primeri dejanske uporabe vključenih devet dostavnih vozil Ford Transit Custom Plug-In Hybrid in en kombi za prevoz oseb Tourneo Custom Plug-In Hybrid. Ford bo obenem raziskoval, kako bi si lahko s pomočjo inovativnih tehnologij za geografsko omejevanje in bločne podatkovne verige pomagali pri natančnem sledenju in povečanju števila ‘zelenih kilometrov’, ki jih prevozijo vozila. Bločne podatkovne verige  so tehnologija za zaščito podatkov, ki podpira kar nekaj digitalnih tehnologij. Ustvarja trajne časovno žigosane zapise podatkov, ki so shranjeni na različnih računalnikih, in se z dodajanjem novih zapisov ali ‘blokov’ stalno povečujejo. S tehnologijo za geografsko omejevanje s pomočjo sistema GPS ustvarimo virtualno omejeno območje.

V Kölnu in drugih mestih po Evropi uvajajo območja z omejitvijo izpustov, da bi tako izboljšali kakovost zraka in vozilom, ki najbolj onesnažujejo zrak, preprečili vožnjo v teh delih mest. Ta območja pa lahko predstavljajo težavo tako za mestne uprave, ki jih uvajajo in nadzorujejo, kot za voznike, ki morajo vedeti kje in kdaj veljajo omejitve. Pri tem bi lahko pomagala Fordova pilotna raziskava z uporabo tehnologij za geografsko omejevanje in bločne podatkovne verige.

Vseh 10 vozil PHEV v 12-mesečnem kölnskem preskusu je opremljeno z vgrajenim modemom FordPass Connect in priključno napravo, ki omogoča uporabo tehnologij za geografsko omejevanje in bločne podatkovne verige. Ko preskusno vozilo vstopi v območje nadzora, se samodejno vklopi način z električnim pogonom in sistem zabeleži prevožene kilometre brez izpustov. Način vožnje brez izpustov in čas, ko je vozilo vstopilo v območje nadzora in ga zapustilo, se zabeležita v varni distribuirani dnevnik – bločno verigo podatkov – kar zagotavlja, da so podatki o izpustih varno shranjeni in so obenem na voljo ustreznim deležnikom, vključno z mestno upravo in lastnikom vozil ali voznega parka. Dinamična tehnologija geografskega omejevanja obenem omogoča, da se lahko vozilo sproti prilagaja  spremembam emisijskih območij. Tako lahko na primer mesta v prihodnje izberejo, da bodo prilagodila območja nadzora ali ustvarila nova glede na lokalno vreme ali okoljske pogoje. Povezana vozila PHEV se v te primeru  samodejno preklopijo na način z zmanjšanimi izpusti, ko vstopijo v posodobljena območja. Fordovi preskusi v Londonu so že pokazali, da so vozila PHEV odlična rešitev za lastnike gospodarskih vozil v  mestih z območji z omejenimi izpusti. Ford Transit Custom in Tourneo Custom s priključnim hibridnim električnim pogonom lahko z načinom za izključno električni pogon brez izpustov prevozita do 56 oziroma 53 kilometrov. Daljše vožnje med mesti omogoča 1,0-litrski bencinski motor, ki s polnjenjem baterije podaljša skupni doseg na več kot 500 kilometrov. V sklopu projekta bo Ford postal uradni partner v platformi SmartCity Cologne. Kooperativno platformo SmartCityCologne sta ustanovila Mesto Köln in regionalni dobavitelj električne energije RheinEnergie AG, vključevala pa bo partnerje v regiji, ki bodo s pilotnimi tehnologijami in storitvami spodbujali zaščito podnebja in energetski prehod.

Cologne_Blockchain_PHEV_Trial_Infographic

Ford Transit Custom kot prvo vozilo v svojem razredu omogoča priključni hibridni pogon; trgovci že sprejemajo naročila, prve dobave bodo v Nemčiji sledile še pred koncem leta. Novi modul Geofencing, ki ga bodo uvedli spomladi 2020 in bo na voljo za naknadno vgradnjo v prej proizvedena vozila, bo omogočal samodejno preklapljanje v način za vožnjo brez izpustov, ko vozilo vstopi v območje z zmanjšanimi izpusti. Tehnologija, ki zaenkrat še deluje brez bločnega veriženja podatkov, bo uporabnikom vseeno pomagala upoštevati predpise in se izogniti taksam ali kaznim.

Delite to objavo

Dostavnice
Naslov najboljšega gre v Postojno

Dijaki iz 12 slovenskih srednjih šol, ki izobražujejo bodoče avtoserviserje, so se tudi letos pomerili za naslov Mladi mehanik Slovenije 2024. Naslov je osvojil Tobija