Parkiranje je lahko tudi enostavno

Vožnja večjih lahkih gospodarskih vozil marsikateremu manj izkušenemu vozniku lahko povzroča kar nekaj preglavic. Tej je še več če ima dostavnik zadaj še priklopno vozilo, saj je zlasti pri parkiranju imeti nekaj več manevrirnih veščin in nenazadnje tudi dobro prostorsko orientacijo. Med sodobnimi asistenčnimi sistemi, ki olajšujejo vožnjo in posledično pomenijo tudi večjo varnost, ima novi Volkswagen Crafter tudi sistem Trailer Assist oziroma »pomočnika« za parkiranje s priklopnikom.

Sistem samodejno manevrira vozilo s priklopnikom pri prečnem parkiranju in olajšuje vzvratno vožnjo, kadar se je treba natančno približati nakladnim rampam ali drugim ciljem. Voznik mora le prestaviti v vzvratno prestavo, pritisniti tipko parkirnega sistema in s stikalom za nastavljanje zunanjih ogledal določiti smer, v katero naj zavije priklopnik. Seveda se mora pred tem prepričati ali so na površinah, kjer se bo izvajalo manevriranje, kakšne ovire, oziroma ali je na voljo dovolj prostora.

Voznik mora pred vožnjo zagotoviti, da je priklopnik pravilno priključen na vlečno vozilo, kar velja tudi za električno napeljavo. Sistem namreč zazna, da je dostavniku dodan tudi priklopnik, nato voznik pritisne gumb za samodejno parkiranje in prestavi v vzvratno prestavo. Na zaslonu na instrumentni plošči se pojavi simbol stikala, ki je sicer namenjeno nastavljanju bočnih ogledal in z njim vopznik nastavi in potem sproti uravnava pot priklopnika in vlečnega vozila. Tako mu preostane samo še pospeševanje in zaviranje, kajti volanski obroč se vrti samodejno. Če skuša voznik med manevriranjem sam obračati volan, se sistem za pomoč pri parkiranju priklopnika izključi.

Kakšna je pot priklopnika in vlečnega vozila voznik spremlja tako v bočnih ogledalih kot na osrednjem zaslonu, ki prenaša sliko kamere, ki nadzira zadnji del vozila. Pomembno je, da pri tem ne pozabi na sprednje vogale vlečnega vozila. Sistem deluje s pomočjo tipal in že omenjene kamere, ki nadzoruje zadnji del dostavnika. Parkiranje priklopnika s pomočjo tega sistema je zelo enostavno in ga zlahka obvladajo tudi vozniki, ki še nimajo veliko izkušenj z vožnjo priklopnika.

Delite to objavo

Dostavnice
Naslov najboljšega gre v Postojno

Dijaki iz 12 slovenskih srednjih šol, ki izobražujejo bodoče avtoserviserje, so se tudi letos pomerili za naslov Mladi mehanik Slovenije 2024. Naslov je osvojil Tobija