Avtomobilski ključ na poti v pokoj

Spretni avtomobilski tatovi rabijo manj kot pet sekund, da s preprostimi napravami prestrežejo signal brezkontaktnega avtomobilskega ključa in že bolj ali manj dragoceni štirikolesnik postane lahek plen. Takšne kraje avtomobilov so vse pogostejše, pri Boschu pa so za preprečevanje nečednih tatvin in vlomov razvili posebno aplikacijo, ki se imenuje Perfectly Keyless System. Pravzaprav gre kar za revolucijo na področju odklepanja, zaklepanja in zagona avtomobilov, saj je z novim sistemom običajni avtomobilski ključ postal odveč, poleg tega pa naj bi bila zaščita pred nepooblaščeno uporabo bistveno boljša. Boschev sistem namreč deluje s pomočjo virtualnega ključa, ki je shranjen v pametnem telefonu in tipala nameščena v avtomobilu zaznajo pravega uporabnika in mu omogočijo dostop. Digitalni ključ se z avtomobilom poveže preko podatkov v oblaku in če se ujemajo z aplikacijo, se avtomobil odklene in uporabnik lahko zažene motor.  Nov sistem virtualnega ključa je primeren tako za individualne uporabnike kot tudi za vozne parke, izposojo vozil in gospodarska vozila.

Običajni avtomobilski ključ mora biti pri odklepanju in zaklepanju avtomobila vselej v bližini oziroma v avtomobilu. Komunikacija ključa in avtomobila običajno poteka s pomočjo nizkofrekvenčnih ali ultravisokofrekvenčnih radijskih signalov, medtem, ko novi Boschev sistem za komunikacijo z avtomobilom uporablja pametni telefon. Pri Boschu zagotavljajo, da je ta tehnologija varna v tolikšni meri kot prstni odtis. Vsak pametni telefon ima namreč tanke čipe, ki omogočajo brezžično komunikacijo, ki ima pri novem sistemu ključno vlogo. Skupaj s tipali, ki so nameščena v avtomobilu in nadzorno enoto sistem namreč omogoča odklepanje avtomobila samo uporabniku, ki ima na pametnem telefonu ustrezen digitalni ključ.  Sistem blokira signale ostalih pametnih telefonov in elektronskih naprav, ki upravljajo radijsko frekvenčni prenos in na ta način je ščiti avtomobil pred nepooblaščenim dostopom.  Poleg tega bo lastnik avtomobila lahko z digitalnim ključem omogočil uporabo avtomobila tudi drugim voznikom, vsak od njih si bo z digitalnim ključem lahko prilagodil nastavitve, lastnik, oziroma osnovni uporabnik pa mu bo z »glavnim« ključem na primer lahko omejil čas uporabe.

Bosch 2

Delite to objavo

Dostavnice
Naslov najboljšega gre v Postojno

Dijaki iz 12 slovenskih srednjih šol, ki izobražujejo bodoče avtoserviserje, so se tudi letos pomerili za naslov Mladi mehanik Slovenije 2024. Naslov je osvojil Tobija