Zaprti so tudi cestninski servisi DarsGo

Trenutno ni mogoče pridobiti nadomestne vinjete, Dars predlaga nakup in zahtevek za povračilo

Zaradi izrednih razmer ob širjenju koronavirusa (Covid-19) je Dars 16. marca do nadaljnjega zaprl vse matične DarsGo servise in prodajna mesta vinjet po Sloveniji, z izjemo cestninske postaje Hrušica.

Vozniki, ki so upravičeni do nadomestne vinjete (zamenjava vetrobranskega stekla, oddaja vozila v razgradnjo, zamenjava vozila v garancijski dobi), zaradi zaprtih cestninskih uporabniških točk trenutno ne morejo pridobiti nadomestne vinjete. Zato jim svetujejo, naj sami kupijo nadomestno vinjeto in nato zahtevajo vračilo denarja za nakup nadomestne vinjete. Obrazec za povračilo vrednosti nakupa nadomestne vinjete in vsa potrebna navodila so na Darsovi spletni strani. Dars bo upošteval tudi zahtevke, ki bodo zaradi trenutne situacije v zvezi s koronavirusom oddani po zakonskem roku 30 dni.

Kdor se ne bo odločil za nakup nove vinjete, naj ima odstranjeno vinjeto s pripadajočo dokumentacijo s seboj v avtomobilu, v primeru da bi ga ustavili cestninski nadzorniki. Izjeme pri obravnavi voznikov, ki so upravičeni do nadomestne vinjete, veljajo le za čas izrednih razmer zaradi koronavirusa. Uporabnike prosijo, da za vse dodatne informacije glede plačila cestnine, nakupa vinjet ali izdaje nadomestne vinjete pokličejo klicni center na telefonsko številko 01 518 8 350.

V družbi DARS d.d. sicer stalno pozorno spremljajo širjenje koronavirusa že vse od njegovega pojava v EU in sproti sprejemajo ustrezne ukrepe na ravni organizacije dela s ciljem zagotovitve poslovanja. Osrednja pozornost uprave in koordinacijske skupine za koronavirus je skrb za varnost in zdravje zaposlenih in uporabnikov avtocest in hitrih cest.

Kot posledice koronavirusa pričakujejo, da se bodo  zmanjšali prihodki tako iz naslova cestnine za tovorna vozila kot za osebna vozila. Ocenjujejo, da bo vpliv večji pri tovornih vozilih. Konkretnega izpada v tem trenutku še ni mogočr vrednostno opredeliti, ker je to odvisno predvsem od tega, koliko časa bodo razmere trajale in kako hitro po zaključku se bo tovorni promet vrnil v normalen obseg. Pri vinjetah prvi večji izpad pričakujejo v času velikonočnih praznikov, če se do takrat situacija ne bo umirila.