Prihaja vse več električnih dostavnikov

NOVOSTI LETA 2019 NA SLOVENSKEM TRGU LAHKIH GOSPODARSKIH VOZIL

Po uspešnem lanskem letu, ko je prodaja lahkih gospodarskih vozil ponovno presegla predlansko, se tudi letos na slovenskem trgu obeta kar precej novosti. Zaradi ugodnih gospodarskih napovedi so pri večini uvoznikov tudi letos optimistični in napovedujejo vsaj ponovitev lanske prodaje oziroma zmerno rast, poleg tega pa leto ne bo povsem brez novosti in prenovljenih modelov. Med njimi bo tudi kar nekaj dostavnikov s hibridnim oziroma električnim pogonom.

Pri Renaultu, ki se je proti koncu leta ponovno povzpel na vrh prodajne razpredelnice, letos ne bodo imeli povsem novega modela med lahkimi gospodarskimi vozili, v septembru pa bosta na slovenski trg prispela prenovljena Trafic in Master. Pri slednjem še vedno ni predviden uradni začetek prodaje električne različice, kljub temu pa so pri uvozniku Renault Nissan Slovenija prepričani, da so tudi prodajni obeti za letošnje leto vzpodbudni.

58386_2014_-_New_Renault_Trafic_and_New_Renault_Master

Pri Fordu, ki je v minulem letu prav tako krojil prodajni vrh, se ob prenovljenih manjših dostavnikih Transit / Tourneo Connect in Transit / Tourneo Courier, pripravljajo na prihod priključno hibridnega Transita Customa, ki se bo sorodnikom pridružil poleti in bo samo z elektriko lahko prevozil do 50 kilometrov poti. Zgodaj jeseni bo na slovenski trg zapeljal še največji družinski član Transit, ki bo dobil posodobljen motor in nov samodejni menjalnik, opremljen pa bo tudi z blago hibridno tehnologijo, ki je namenjena predvsem delovanju električnih sistemov.

FTC PHEV

Z elektriko bodo zaznamovane tudi Volkswagnove letošnje novosti. V marcu bodo pri uvozniku Porsche Slovenija predstavili največji hišni model e-Crafter s 100-kilovatnim električnim motorjem, ki bo primeren predvsem za dostavo v mestnih središčih, ob njem pa še električno gnani  manjši Caddy, za katerega so pogonski sklop razvili pri podjetju ABT e-Line. Z enim polnjenjem naj bi prevozil do 220 kilometrov in dosegel najvišjo hitrost 120 kilometrov na uro. Maj bo pomemben za ljubitelje počitnikovanja na kolesih, takrat bo slovenskim kupcem na voljo avtodom Grand California, v osveženi podobi pa bosta oktobra na slovenski trg pripeljala še Transporter in Multivan. Pri Volkswagnu bodo letos nadaljevali z ugodnostmi pri financiranju in zavarovanju, glede na gospodarske napovedi pa pri uvozniku pričakujejo pozitivne učinke na prodajo.

e-Crafter_2

Glavne novosti pri francosko nemški navezi Citroen, Peugeot, Opel, ki sestavljajo skupino PSA, bodo tovorne različice nove generacije  manjših dostavnikov. Gre za modele Berlingo, Partner in Combo, ki se jim bo proti koncu leta pridružil še Toyotin model. Novinci bodo torej četverčki za različne transportne namene, med drugim bosta na voljo kratka izvedba z dolžino 4,40 metra in dolga s 4,75 metra, obe z dvema ali tremi prednjimi sedeži, ali v različici prostornega petsedežnika s podaljšano kabino. Vse tri odlikuje prostornina za tovor do 4,4 kubičnega metra, nosilnost do 1000 kilogramov in možnost prevoza predmetov in materiala z dolžino do 3,440 metra. Glede na zakonsko direktivo, ki narekuje uvedbo novih motorjev z emisijsko direktivo  EURO 6.2 (oz. 6d temp) do septembra 2019, bodo  začeli pozno spomladi vpeljevati nove motorje. Na modelu Peugeot Boxer in Citroen Jumper bodo uvedeni motorji z večjo delovno prostornino 2,2 litra in močjo 88kW, 102 kW in 121 kW). Pri Oplu se kmalu obeta nov potniški dostavnik Zafira Life, ki bo od pomladi temeljil na osnovi srednjih dostavnikov skupine PSA, približno poleti pa b0 nared še tovorna izvedba.

Opel Combo Cargo

Pri Citroenovem in Peugeotovem uvozniku za letos napovedujejo umirjeno rast prodaje. Pri italijanskem tekmecu znamki Fiat Professional, ki jo zastopa Avto Triglav, letos ne bo novih modelov, bodo pa obstoječi modeli Fiorino, Doblo in Ducato nadgrajeni z opremo in izpopolnjenimi motorji. Kot so najavili že lansko jesen, modela talento, ki nastaja na osnovi Renaultovega Trafica, predvsem zaradi cenovnih (ne)sorazmerij, ne bo na slovenski trg.

Fiat-Professional (002)

Pri Mercedes-Benzovem uvozniku Autocommercu imajo v letošnjem načrtu predstavitev prenovljenega modela V razreda, ki bo na slovenski trg zapeljal predvidoma konec maja.Z lansko rastjo prodaje preko 20 odstotkov so zadovoljni in bi bila še višja, če se ne bi delno odmaknila zaradi počasnejše od predvidene dinamike dobav nekaterih izvedb novega modela Sprinter, ter s tem povezanih zamud, ter zamika začetka prodaje odprtega terenskega dostavnika razreda X z V6 motorjem.  Za letos predvidevajo nadaljnjo zmerno rast trga med 5 do 10 odstotki ter rast prodaje znamke Mercedes Benz v višini 20 odstotkov.

Mercedes-Benz X-Klasse – Exterieur X 350 d 4MATIC, 190 kW (258 PS), diamantsilber metallic, Austattungslinie POWER, Sports Bar, Roll Cover;Kraftstoffverbrauch kombiniert: 9,0-8,8 l/100 km, CO2-Emissionen kombiniert: 236-230 g/km* Mercedes-Benz X-Class – Exterior X 350 d 4MATIC, 190 kW (258 PS), diamond silver metallic, equipment line POWER, Sports Bar, Roll Cover;Combined fuel consumption: 9.0-8.8 l/100 km, combined CO2 emissions: 236-230 g/km*

Pri Mitsubishijevem uvozniku AC Mobil letošnjo jesen pričakujejo novo generacijo odprtega terenskega dostavnika L200. Pri motorju ni bistvenih sprememb, za pogon bo namreč še naprej skrbel 2,4-litrski turbodizelski štirivaljnik v dveh različno zmogljivih izvedbah. Precej bolje bo novi L200 oborožen na varnostnem področju, kjer bodo med drugim na voljo nov asistenčni sistem za nadzor vožnje po voznem pasu in opozorilnik za prečni promet zadaj.

L200 2

Tudi pri japonskem Nissanu se letos obeta novost, ki pa pravzaprav to ni več. Na pragu poletja bo uvoznik Renault Nissan Slovenija na slovenski trg pripeljal 7 sedežni električni dostavnik e-NV 200. Prodaja lahkih gospodarskih vozil v preteklem letu je bila zadovoljiva, vendar menijo, da je v letos še vedno veliko možnosti za izboljšave, predvsem vidijo velik potencial pri odprtem terenskem dostavniku Navara, kjer pričakujejo rast prodaje zaradi uvedbe novega motorja.

e-NV200

Kot kaže pa se s trga lahkih gospodarskih vozil dokončno umika Hyundai. Po tem, ko se pri uvozniku Hyundai Avto Tradeu niso odločili za prodajo večjega dostavnika H350, po vsej verjetnosti v prodajnem program ne bo več manjšega, nedavno prenovljenega modela H1.