Parkirati zna skoraj povsem sam

NOVA TEHNOLOGIJA ZA PARKIRANJE V FORDU TRANSITU ZNATNO OLAJŠUJE VOZNIKOVO DELO

Parkiranje dostavnika na ulicah z obilico prometa in ozkih  parkiriščih marsikoga spominja na pravo moro. Odrgnine in buške pri majhni hitrosti predstavljajo strošek za podjetje tudi zaradi izgube časa, ko je vozilo namesto v uporabi na popravilu, da niti ne omenjamo večjih stroškov zavarovanja, še posebej, če je prišlo do poškodb vozil drugih udeležencev v prometu.

Fordova aktivna pomoč pri parkiranju pomaga vozniku Transita poiskati primerno veliko parkirno mesto in nato samodejno usmeri vozilo vanj, voznik pa upravlja samo s stopalko za pospeševanje in zavorami. Sistem olajša tako pravokotno parkiranje, ko mora voznik zapeljati do nakladalne rampe, kot tudi bočno parkiranje, saj zadošča že parkirno mesto, ki je samo 0,8 metra daljše od vozila. Med dodatnimi Transitovimi tehnologijami so tudi pomoč pri vožnji iz parkirnega mesta, opozorilo na prečni promet, sistem z zaznavanjem ovir ob strani ter naprej in nazaj usmerjeni širokokotni kameri, da imajo uporabniki lažje delo pri vključevanju v promet ali manevriranju v urbanih okoljih z gostim prometom.

Z najnovejšimi različicami modelov Transit in Transit Custom, ki so naprodaj od leta 2019, je na voljo aktivna pomoč pri parkiranju z 12 ultrazvočnimi senzorji na vseh straneh vozila. Sistem lahko parkira vozilo celo v primerih, ko ni robnika ob cestišču – poravna ga z drugimi parkiranimi vozili. Možno je tudi parkiranje na klancu. pomoč pri parkiranju vključuje pomoč pri vožnji iz parkirnega mesta, ki samodejno usmeri vozilo, voznik pa poskrbi za pospeševanje in zaviranje.

Fordovo opozorilo na prečni promet voznika pri vzvratni vožnji iz parkirnega mesta opozori, da bodo druga vozila in kolesarji morda prečkali njegovo pot. Poleg tega sistem z zaznavanjem ovir ob straneh pomaga pri počasnem manevriranju, saj ga z zvočnimi signali in  prikazi opozori na ovire ob vozilu. Transitova naprej usmerjena širokokotna kamera in vzvratna širokokotna kamera vozniku s širokim zornim kotom prikaza pomagata pravočasno opaziti vozila, pešce ali kolesarje v slabo preglednih križiščih ali pri vožnji iz parkirnega mesta ali dvorišča. Vzvratna kamera je nameščena visoko nad tovornimi vrati, da omogoči boljšo vidljivost pri vzvratni vožnji, še posebej pri odprtih zadnjih vratih.