Nov pristop za največji razred

Za znamko Volkswagen Gospodarska vozila bo zadnji je letošnja jesen v znamenju prihoda novega Crafterja, največjega v družini lahkih gospodarskih vozil.

Novinec se po nekaterih oblikovnih detajlih zgleduje po  Transporterju T6 in se lahko pohvali z elegantno karoserijo z nizkim količnikom zračnega upora, ki znaša za ta razred ugodnih 0,33.

Crafter bo na voljo v treh dolžinskih (5,98, 6,83 in 7,39 metra) in treh višinskih izvedbah, ter z dvema različnima medosnima razdaljama (3,64 in 4,49 metra). Iz štirih osnovnih različic lahko nastane 69 različnih izvedb, to število pa se še občutno poveča v kombinacijah z motorji in pogonskimi sklopi. Izbira vključuje tudi izvedbe z odprtim tovornim prostorom in kombijevske, oziroma potniške različice. V izvedbi s prednjim pogonom največji Crafter z zaprtim tovornim prostorom lahko sprejme do 18,4 kubičnega metra tovora, tovorni prostor je dolg 4,86 in visok 2,20 metra in omogoča od 3 do 4 tone skupne dovoljene teže. Pri pogonu na zadnji kolesni par se dovoljena skupna teža lahko giblje od 3,5 do 5,5 tone.

Novinca med večjimi dostavniki poganjajo 2,0-litrski turbodizelski štirivaljniki, ki so bili dodatno prirejeni prav zanj. Najšibkejši med njimi razvije 75 kilovatov (102 KM), srednji 103 kilovate (140 KM) in najmočnejši, ki mu pri delu pomagata dva turbinska polnilnika, 130 kilovatov (177 KM). Motorji se izkazujejo z odzivnostjo, varčnostjo in čistostjo, pri Volkswagnu navajajo, da so v povprečju za liter varčnejši kot pri prejšnji generaciji. Pri sprednjem in štirikolesnem pogonu, ki tako kot pri Transporterju in Caddyju vključuje sklopko Haldex (slednja je nameščena na zadnji osi) je mogoče izbirati med šeststopenjskim ročnim ali osemstopenjskim samodejnim menjalnikom. Tako bo tudi pri izvedbah z zadnjim pogonom, ki bodo prišle na ceste sredi prihodnjega leta.

Med novostmi so tudi elektromehanični volanski mehanizem, in asistenčne sisteme kot so pomoč pri parkiranju, elektronika za stabilizacijo priklopnika, sistem za ohranjanje na voznem pasu, sistem za izravnavo učinkov bočnega vetra, aktivni tempomat, opozorilnik za promet za vozilom in tako naprej.

Crafterjev prihod na slovenski trg pri Porsche Slovenija napovedujejo za začetek prihodnjega leta.

Wordpress Photo Gallery

Delite to objavo

Dostavnice
Naslov najboljšega gre v Postojno

Dijaki iz 12 slovenskih srednjih šol, ki izobražujejo bodoče avtoserviserje, so se tudi letos pomerili za naslov Mladi mehanik Slovenije 2024. Naslov je osvojil Tobija