Ford Transit Connect bo znal sam pripeljati hrano in potrebščine

Pri Fordu pilotno preizkušajo samovozeče raziskovalno vozilo za razvoz hrane in potrebščin, ki je namenjeno posamičnim in poslovnim uporabnikom. Eden od ciljev projekta je odkrivanje kako bo potekala komunikacija poslovnih subjektov in restavracij pri povezovanju in natovarjanju samovozečih dostavnih vozil in ali pri tem obstajajo kakšne ovire.

Ford se je pri razvoju distribucijske platforme na klic povezal s podjetjem Postmates. Raziskovalna vozila so sicer zasnovana za avtonomno vožnjo, vendar bodo za volanom sedeli izkušeni vozniki. Osnovni namen raziskave je namreč pridobivanje izkušenj ob začetku in koncu dostave, medtem, ko tehnologijo za samostojno vožnjo razvijajo z drugimi preizkusnimi vozili.

Kako bo potekala dostava hrane je lažje prikazati kot povedati. Potem, ko bo obrok pripravljen, ga bo uslužbenec restavracije naložil v samovozeči dostavnik, v tem primeru Ford Transit Connect, ki je v ta namen opremljen s posebnimi omaricami. Tako bo na eni distribucijski poti vozilo lahko oskrbelo več odjemnikov in pripeljalo različno hrano in potrebščine za gospodinjstvo. Omarice na zadku in desnem boku vozila imajo zato različno prostornino. V pilotnem projektu bodo zato tudi optimizirali konfiguracijo vozila in hkrati preizkusili kako se bodo dobavitelji in naročniki povezali z vozilom.

Povezava se bo začela že v restavraciji, kjer bo uslužbenec v sistem vnesel ustrezno kodo in vrta ene od omaric v vozilu se bodo samodejno odprla, tako, da bo lahko vanju naložil naročene obroke. Vsaka omarica ima tudi dve vdolbini za kozarce, tako, da med vožnjo ne bo prišlo do razlivanja pijače. Ko bo vozilo prišlo na namembno lokacijo, bo naročnik prejel tekstovno sporočilo, da je naročeni obrok pripravljen za prevzem. Uporabnik bo na zaslonu na zunanjosti vozila vnesel vstopno kodo in vrata omarice se bodo odprla. Pri tem bo uporabniku v pomoč zvočni in svetlobni signal. Pri Fordu razvijajo sistem povezave, ki bo za uporabnike kar najbolj enostaven. Eksperimentalni Ford Transit Connect je prvo njihovo vozilo prilagojeno za testiranje različnih vmesnikov, zaslonov na dotik, sistema omaric in zunanjega audio sistema, medtem ko prihod samovozečega vozila načrtujejo v letu 2021. V partnerstvu s podjetjem Postmates preizkušajo postopke za učinkovito dostavo, s čimer bi izboljšali poslovanje gostinskih in trgovskih podjetij ter zagotovili izkušnjo poslovanja brez neposrednega stika s strankami.

Delite to objavo

Dostavnice
Naslov najboljšega gre v Postojno

Dijaki iz 12 slovenskih srednjih šol, ki izobražujejo bodoče avtoserviserje, so se tudi letos pomerili za naslov Mladi mehanik Slovenije 2024. Naslov je osvojil Tobija