Ford na poti povezljivosti in elektrifikacije

S predstavitvijo najnovejše generacije povezanih in elektrificiranih dostavnih vozil Transit na bližnjem salonu gospodarskih vozil IAA v Hannovru bodo pri Fordu skušali utrditi svojo vodilno vlogo na evropskem trgu lahkih gospodarskih vozil.

Novega dvotonskega Forda Transita, ki prihaja na trg sredi leta 2019, poganjajo motorji z učinkovitejšo porabo goriva, obenem pa ga odlikujejo večja nosilnost, vgrajena povezljivost in napredne tehnologije za pomoč vozniku, prepoznaven pa bo po dovršeni zasnovi novega sprednjega dela in povsem novi notranjosti z izboljšanim prostorom za prevoz tovora. Poleg nadgrajenih 2,0-litrskih dizelskih motorjev, ki zagotavljajo manjše stroške uporabe, bo novi Transit v izvedbi z ročnim menjalnikom na voljo tudi z 48-voltno tehnologijo mHEV za še učinkovitejšo porabo goriva, še posebej pri mestnih vožnjah s pogostim ustavljanjem in speljevanjem. Sistem mHEV zajema energijo pri upočasnjevanju in jo shrani v 48-voltni litij-ionski akumulator, da z njo pomaga poganjati motor in električno opremo.

Fordov inovativni Transit Custom PHEV je opremljen z naprednim hibridnim sistemom, ki omogoča doseg do 50 kilometrov povsem brez emisij, za podaljšanje dosega pa skrbi 1,0-litrski bencinski motor EcoBoost. Ko je treba med postanki za polnjenje prevoziti daljše poti, motor polni vgrajene akumulatorje ter uporabnikom zagotavlja učinkovitost in prilagodljivost ob skupnem dosegu več kot 500 kilometrov. V končni proizvodni različici v Hannovru razstavljeni PHEV ima kompakten tekočinsko hlajeni paket litij-ionskih akumulatorjev pod tovornim dnom, zato je za tovor na voljo prav toliko prostora kot pri standardnem dostavniku. Vozilo odlikuje povsem nova zasnova notranjosti najnovejšega Transita Custom, vključno s posebnimi informacijskimi zasloni za različico PHEV.

Ford v Hannovru najavlja tudi dve novi rešitvi za povezana vozila, ki so jih razvili v Fordovem oddelku za pametno mobilnost (Ford Smart Mobility). Pri njunem razvoju so si pomagali s kombinacijo dragocenih vpogledov v vozne parke z vozili vseh velikosti, ki jih uporabljajo v različnih panogah, in Fordovega poglobljenega strokovnega znanja ter poznavanja vozil in njihovih podatkov. Fordova telematika bo upraviteljem voznih parkov zagotovila spletno aplikacijo z rešitvami, ki bodo profesionalcem pomagale izboljšati uporabo vozil in doseči maksimalno razpoložljivost, optimizirati stroške delovanja in upravljati nabor voznikov. Fordove podatkovne storitve bodo upraviteljem voznih parkov omogočile sodelovanje z drugimi ponudniki storitev pri dostopu do podatkov vozila – vozilo jih bo pošiljalo neposredno v ‘oblak’ – za ustvarjanje lastnih po meri prikrojenih rešitev za vozne parke.

Delite to objavo

Dostavnice
Naslov najboljšega gre v Postojno

Dijaki iz 12 slovenskih srednjih šol, ki izobražujejo bodoče avtoserviserje, so se tudi letos pomerili za naslov Mladi mehanik Slovenije 2024. Naslov je osvojil Tobija