DARS
A5 , Pince - Maribor: Zastoj. A1-E57, Ljubljana - Maribor: Zastoj. A1-E57, Maribor - Ljubljana: Zastoj. A1-E57, Maribor - Ljubljana: Zastoj. A5 , Pince - Maribor: Okvara vozila. A1-E57, Maribor - Ljubljana: Nesreča. R2-430, MB/Betnava - Pesnica (bivša H2 skozi MB): Ovire. RT-926, Koprivna - Črna: Ovire. R3-642, Podpeč - Ig: Delo. R1-227, Kotlje - Slovenj Gradec: Delo. R2-454, Miklavž - Hajdina: Delo. LC--535607, cesta brez imena: Delo. RT-930, Pesek - Oplotnica: Delo. RT-933, Breg - Jurklošter: Ovire. RT-928, Mozirje - Golte: Delo. NK-999990, Krško - Drnovo: Delo. R1-229, Rogoznica - Senarska: Ovire. G1-6, Prem - Ilirska Bistrica: Ovire. R3-632, Ilirska Bistrica - Novokračine: Ovire. R1-210, Škofja Loka - Gorenja Vas: Ovire. RT-930, Pesek - Oplotnica: Delo. LC-122010, Hrastnik - Radeče: Ovire. RT-915, Grda Draga - Pudob: Delo. RT-928, Mozirje - Golte: Delo. RT-940, Zavrhek - Artviže - Pregarje: Delo. RT-924, Podlom - Kranjski Rak - Luče: Ovire. NK-690, Tržec - Zgornji Leskovec: Ovire. R1-225, Stahovica - Črnivec: Delo. LZ-212540, Ižanska C.: Delo. RT-923, Stahovica - Kamniška Bistrica: Ovire. R3-749, Vosek - Jurovski Dol: Ovire. R2-438, Šentilj - Trate: Ovire. R2-438, Šentilj - Trate: Ovire. R1-210, Trebija - Sovodenj: Ovire. R2-408, Žiri - Trebija: Ovire. R3-702, Dravograd - Trbonje: Delo. G1-4, Otiški Vrh - Slovenj Gradec: Ovire. R2-425, Poljana - Šentvid: Ovire. R2-425, Poljana - Šentvid: Ovire. R3-693, Nova Cerkev - Socka - Vitanje: Ovire. G2-101, Ljubelj - Bistrica (Tržič): Ovire. R3-718, Pertoča - Fikšinci: Ovire. R3-638, Begunje - Bistrica (Tržič): Ovire. LC--121031, cesta brez imena: Delo. LC-690820, Kovinarska Koča - Krma: Delo. RT-907, Krnica - Zgornja Radovna: Delo. G2-112, Ravne - Dravograd: Ovire. R3-696, Škale - Graška Gora - Šmiklavž: Ovire. R3-704, Radlje - Ribnica: Ovire. G1-1, Brezno - Ruta: Ovire.

Hitrejše in okolju prijaznejše spletno nakupovanje

Fordova programska oprema MoDe:Link usklajuje običajna dostavna vozila s kurirji

Leto 2020 je bilo bolj kot katerokoli doslej v znamenju dostav na dom in ni prav veliko znakov, ki bi kazali na bistveno upočasnjevanje v letošnjem letu. Zaradi povečanja digitalne maloprodaje so bile veliko večjim obremenitvam izpostavljene tudi kurirske službe, ki naročeno blago dostavljajo do vrat kupcev in to morajo izvesti kar se da hitro in učinkovito.

Ford v sodelovanju s podjetjem Hermes preskuša do okolja prijazne kurirske storitve, ki bi hkrati zmanjšale ogljični odtis pri paketni dostavi v mestih in zagotovile hitrejšo dobavo kupcuem. Programska oprema MoDe:Link usklajuje običajna dostavna vozila s kurirji-pešci in poišče varne lokacije, kjer lahko voznik parkira znotraj primerne razdalje za peš dostave na več naslovov prejemnikov. Končni del dostave nato opravi kurir. Inteligentna logistična programska oprema določi varne in primerne lokacije za predajo blaga kurirjem in omogoča usklajevanje ekip pri dobavah v okoljih s pestro kombinacijo poslovnih in zasebnih uporabnikov. Kurirji uporabljajo preprosto aplikacijo za pametne telefone, ki jim posreduje lokacijo dostavnega vozila in jim pokaže najučinkovitejše poti in načrte za dostavo pošiljk. Aplikacija je povezana s Hermesovimi sistemi sledenja, da lahko stranke ves čas spremljajo, kje so njihove pošiljke.

Celovit sistem upravlja pot vsake pošiljke od izhodišča do cilja in zagotavlja, da je dostava, ne glede alii bo na prvem kilometru ceste od skladišča ali na zadnjem kilometru do praga, ko jo peš nese kurir, kar najbolj učinkovita in prijazna do okolja. Po prvem preskusu, ki je osredotočen na London, bosta Ford in Hermes preverila še možnosti za širjenje projekta na druga območja Velike Britanije.

Dostava na zadnjem kilometru je le eden od načinov, s katerimi pri Fordu preverjajo možnost povezanih tehnologij za prispevek k izboljšanju kakovosti zraka v mestih. Nedavna raziskava v treh evropskih mestih je pokazala, kako lahko tehnologiji bločnih podatkovnih verig (blockchain) in dinamičnega geografskega omejevanja (geofencing) dopolnita priključno-hibridna električna vozila, kot je Ford Transit Custom PHEV. To zagotavlja boljšo kakovost zraka v poseljenih območjih, od česar imajo koristi tako mesta kot meščani in upravitelji voznih parkov.

Hermes sodi v vrh britanskih ponudnikov dostav za potrošnike, lani pa je samo to podjetje prepeljalo več kot 630 milijonov pošiljk. Partnerstvo s Fordom je septembra 2020 sklenila ekipa Hermesovega inovacijskega laboratorija, v enem najzahtevnejših obdobij za dostave pa so projekt temeljito preskusili na območju osrednjega Londona. V božičnem času se je število zahtevkov za dostavo na dom povečalo na največjo raven doslej. V sodelovanju z ekipo osmih pešcev na območjih treh poštnih številk sta dva Fordova Transita dostavila isto število pošiljk kot šest dostavnih kombijev z običajno dostavo do vrat – in to v krajšem času. V panogi, ki je morala zaradi povpraševanja strank povečati število voznikov, model s pešci odpira vrata novi delovni sili, ki ji ni treba voziti dostavnega vozila ali ga imeti v lasti.

Kurirji, ki peš dostavijo do petdeset pošiljk na posamezno izmeno, imajo veliko gibanja in se dobro počutijo, naslednja prednost pa je možnost prilagodljivega delovnega časa, ki ga je možno uskladiti z družinskimi obveznostmi. V Fordovem preskusu je sodelovalo tudi osebje iz gostinske panoge, ki zaradi karantenskih ukrepov na svojem področju ni imelo dela.