DARS
A5 , Pince - Maribor: Zastoj. A1-E57, Ljubljana - Maribor: Zastoj. A1-E57, Maribor - Ljubljana: Zastoj. A1-E57, Maribor - Ljubljana: Zastoj. A5 , Pince - Maribor: Okvara vozila. A1-E57, Maribor - Ljubljana: Nesreča. R2-430, MB/Betnava - Pesnica (bivša H2 skozi MB): Ovire. RT-926, Koprivna - Črna: Ovire. R3-642, Podpeč - Ig: Delo. R1-227, Kotlje - Slovenj Gradec: Delo. R2-454, Miklavž - Hajdina: Delo. LC--535607, cesta brez imena: Delo. RT-930, Pesek - Oplotnica: Delo. RT-933, Breg - Jurklošter: Ovire. RT-928, Mozirje - Golte: Delo. NK-999990, Krško - Drnovo: Delo. R1-229, Rogoznica - Senarska: Ovire. G1-6, Prem - Ilirska Bistrica: Ovire. R3-632, Ilirska Bistrica - Novokračine: Ovire. R1-210, Škofja Loka - Gorenja Vas: Ovire. RT-930, Pesek - Oplotnica: Delo. LC-122010, Hrastnik - Radeče: Ovire. RT-915, Grda Draga - Pudob: Delo. RT-928, Mozirje - Golte: Delo. RT-940, Zavrhek - Artviže - Pregarje: Delo. RT-924, Podlom - Kranjski Rak - Luče: Ovire. NK-690, Tržec - Zgornji Leskovec: Ovire. R1-225, Stahovica - Črnivec: Delo. LZ-212540, Ižanska C.: Delo. RT-923, Stahovica - Kamniška Bistrica: Ovire. R3-749, Vosek - Jurovski Dol: Ovire. R2-438, Šentilj - Trate: Ovire. R2-438, Šentilj - Trate: Ovire. R1-210, Trebija - Sovodenj: Ovire. R2-408, Žiri - Trebija: Ovire. R3-702, Dravograd - Trbonje: Delo. G1-4, Otiški Vrh - Slovenj Gradec: Ovire. R2-425, Poljana - Šentvid: Ovire. R2-425, Poljana - Šentvid: Ovire. R3-693, Nova Cerkev - Socka - Vitanje: Ovire. G2-101, Ljubelj - Bistrica (Tržič): Ovire. R3-718, Pertoča - Fikšinci: Ovire. R3-638, Begunje - Bistrica (Tržič): Ovire. LC--121031, cesta brez imena: Delo. LC-690820, Kovinarska Koča - Krma: Delo. RT-907, Krnica - Zgornja Radovna: Delo. G2-112, Ravne - Dravograd: Ovire. R3-696, Škale - Graška Gora - Šmiklavž: Ovire. R3-704, Radlje - Ribnica: Ovire. G1-1, Brezno - Ruta: Ovire.

Prenova in blaga hibridizacija

Pri Fordu na slovenski trg uvajajo prenovljenega Rangerja in Tourneo Custom z blagim hibridnim sistemom

Na slovenskem trgu lahkih gospodarskih vozil je od sredine jeseni na voljo nekoliko prenovljeni odprti  terenski dostavnik Ranger. Ob rahlih kozmetičnih spremembah je glavna novost 2,0-litrski dizelski štirivaljni motor s selektivno katalitsko redukcijo za optimalne izpuste, ki v kombinaciji z naprednim novim 10-stopenjskim samodejnim menjalnikom porabi do devet odstotkov manj goriva.

V osnovni izvedbi motorni novinec iztisne iz sebe 96 kW/130 KM, medtem, ko je najmočnejša izvedba z dvojnim turbinskim polnilnikom, ki za še večjo vlečno zmogljivost razvije 156 kW/213 KM in 500 Nm navora oziroma več kot je zmogel 3,2-litrski dizelski motor predhodnika. Deluje z zaporedjem dveh turbinskih polnilnikov. Ko se število vrtljajev poveča, tečejo izpušni plini mimo manjšega, večji pa zagotovi dodatno tlačno polnjenje za večjo moč.

Motorja s 125 kW/170 KM in 156 kW/213 KM lahko dopolnjuje šeststopenjski ročni menjalnik ali novi10-stopenjski samodejni menjalnik. Širši razpon prestavnih razmerij in funkcije, med katerimi je sprotno prilagajanje točk prestavljanja, s katerim menjalnik upošteva spremembe pogojev pri vožnji, omogočajo izbiro optimalne prestave za varčno porabo in prefinjenost v vseh voznih scenarijih.

2,0-litrski motor je opremljen s številnimi inovacijami za zmanjšanje trenja, vključno z 10-milimetrskim zamikom ročične gredi, ki zmanjša sile trenja ob stene valjev manjšega železnega bloka štirivaljnega motorja, in optimiziranim sklopom ventilov z enodelnim modulom odmične gredi. V primerjavi s predhodnimi pogonskimi sklopi kažejo podatki Fordovih inženirjev zmanjšanje porabe v dejanskih voznih ciklih za do devet odstotkov pri uporabi 10-stopenjskega samodejnega menjalnika in štiri odstotke pri ročnem menjalniku.

Fordov sistem MyKey upraviteljem voznih parkov omogoča, da s programiranjem ključa omejijo največjo hitrost vozila in glasnost zvočnega sistema ter trajno vključijo funkcije za aktivno varnost. Ranger je na voljo v izvedbah z enojno, podaljšano in dvojno kabino. Štirikolesni pogon je del serijske opreme, uporabniki pa lahko s stikalom med vožnjo (do hitrosti 110 km/h) izbirajo med dvokolesnim pogonom in dvema štirikolesnima načinoma pogona – z visokim in nizkim prestavnim razmerjem.

Ranger je kot prvo vozilo v tem razredu standardno opremljen s sistemom za preprečevanje trčenja z zaznavanjem pešcev. Motor se odslej zaganja s sistemom za uporabo brez ključa in z gumbom za zagon, ključavnica zadnje stranice pa je vključena v sistem centralnega zaklepanja. Kupci lahko izberejo tudi aktivno pomoč pri parkiranju, ki pomaga usmerjati vozilo pri bočnem parkiranju, voznik pa poskrbi za pospeševanje in zaviranje.

Med nadaljnjimi tehnologijami za pomoč vozniku, ki poskrbijo za še več udobja in priročnosti, so opozorilo na zapuščanje voznega pasu in pomoč pri ohranjanju voznega pasu, aktivni tempomat z opozorilom na nevarnost naleta, parkirni senzorji spredaj in zadaj, vzvratna kamera ter serijski nadzor stabilnosti s preprečevanjem prevračanja in nadzorom zanašanja prikolice.

Druga novost je Tourneo Custom kot blagi hibrid z 48-voltno tehnologijo. Na osnovi analize je poraba goriva manjša za tri odstotke, največje prednosti pa so očitne pri mestnih vožnjah s pogostim ustavljanjem in speljevanjem. Ta tehnologija  je na voljo za izbrane različice z ročnim menjalnikom in je optimalno prilagojena za še učinkovitejšo porabo goriva. Vgrajeni zaganjalnik/generator s pogonom prek jermena nadomešča standardni alternator in omogoča pridobivanje in shranjevanje energije med upočasnjevanjem vozila ter polnjenje 48-voltnega litij-ionskega zračno hlajenega paketa akumulatorskih baterij. Hibridni sklop deluje tudi kot motor in z uporabo shranjene energije zagotavlja dodaten navor motorju pri običajni vožnji in pospeševanju, deluje med mirovanjem vozila v izbrani prestavi in pri vožnji pod hitrostjo 12 km/h do ustavljanja, prav tako pa omogoča delovanje električne dodatne opreme vozila.

Med izboljšavami 2,0-litrskega dizelskega motorja  so prilagojeni turbinski polnilnik z manjšo vztrajnostjo, ki pomaga zagotoviti širšo porazdelitev moči v večjem razponu vrtljajev, sistem za vbrizgavanje goriva, ki s povečanjem tlaka na 2200 barov pomaga zagotoviti učinkovitejše zgorevanje, za zmanjšanje trenja v motorju pa imajo novi bati iz jekla tanjši plašč od predhodnih iz aluminijeve zlitine. Oljna črpalka z variabilnim pretokom zmanjša parazitske izgube, saj dovajanje olja prilagaja trenutnim potrebam.

V skladu z usklajenim preskusnim postopkom za lažja vozila WLTP je motor do šest odstotkov* varčnejši in izpolnjuje zahteve najnovejšega strogega emisijskega standarda Euro 6. Poleg nove različice s 136 kW/185 KM je 2,0-litrski turbodizelski štirivaljnik na voljo tudi v izvedbah s 96 kW/130 in 77 kW/105 KM.